चमोली का गर्व: शेफ आलम सिंह. Best College of Hotel Management(Culinary College of Hotel Management- Dehradun)


वैसे तो उत्तराखंड के लोग हर क्षेत्र में आगे हैं लेकिन होटल और रेस्टोरेंट उद्योग में इनका कोई सानी नहीं हैं। दुनिया का शायद ही ऐसा कोई होटल या रेस्टोरेंट हो जहाँ की रसोई में उतराखंडी न हो। हर जगह अपनी मेहनत और अपने कौशल से अपनी उपस्थिति दर्ज कराते हैं और केवल उपस्थिति ही नहीं अपनी पाक कला के हुनर का डंका भी बजवाते हैं। 


 अब शेफ आलम सिंह को ही ले लो। उत्तराखंड के चमोली गढ़वाल के एक छोटे से गांव का लड़का आज एम्सटर्डम, नीदरलैंड के एक रेस्टोरेंट में अपने स्वाद का जलवा दिखा रहा है। 

कोट गांव, पोस्ट ऑफिस कोठली, थराली, चमोली गढ़वाल का एक युवा आलम सिंह पुत्र श्री आनंद सिंह नीदरलैंड देश की राजधानी एम्सटर्डम में सैफ्रोन इंडियन कुजीन रेस्टोरेंट में बड़े ही शांत लेकिन निपुणता से भारतीय व्यंजन बनाता है। उसकी कड़ाही करी की पाक कला इतनी शानदार हो चुकी है कि केवल ढाई साल से एम्सटर्डम में रहते हुए शहर के बेहतरीन भारतीय शेफ में गिनती होने लगी है और इसका प्रमाण वहाँ की प्रतिष्ठित पत्रिका वस्सेनार है। यह पत्रिका नेदरलैंड की मातृभाषा डच में छपी है।



शेफ आलम सिंह जो 2009-10 में कलिनरी कॉलेज ऑफ होटल मैनेजमेंट (CCHM) में डिप्लोमा का छात्र था आज भारतीय करी का गुरु बन गया है। CCHM, देहरादून से होटल मैनेजमेंट की पढाई के बाद पिछले 12 सालों में उत्तराखंड, दिल्ली, मुंबई, पंजाब में काम करते हुए जो कुछ भी सीखा उसका फल आज शेफ आलम सिंह को मिल रहा है। 

  CCHM में प्रवेश आलम सिंह के लिए अपने सपनों तक पहुँचने के लिए पहली सीढ़ी थी उसके बाद आलम सिंह अपनी मेहनत और लगन से कलिनरी के क्षेत्र में निरंतर आगे बढ़ रहे है। 

 विदेश की धरती पर अपने हुनर से अपने गांव और कॉलेज का नाम रोशन करने के लिए शेफ आलम सिंह को बहुत बहुत बधाई। आप निरंतर आगे बढ़ते रहे और भारतीय पाक कला का लोहा पूरी दुनिया में मनवाते रहे। 

कलिनरी कॉलेज ऑफ होटल मैनेजमेंट (CCHM) देहरादून की ओर से ढे़र सारी शुभकामनाएं।



Best College of Hotel Management (Culinary College of Hotel Management- Dehradun)

1. Diploma In Hotel Management

2. Diploma in Culinary Arts

3. Diploma In Bakery & Confectionary

4. Degree in  Hotel Management



ENGLISH VERSION


Although the people of Uttarakhand are ahead in every field, but they are no 1 in the hotel and restaurant industry. There is hardly any hotel or restaurant in the world where you will not find any employee from Uttrakhand. Everywhere they make their presence known with their hard work and their skills, and not only their presence, but they have also set their culinary skills to become a pride of India. 

Now you can meet to Chef Alam Singh also. A boy from a small village in Chamoli Garhwal, Uttarakhand is showing his culinary skills at a restaurant in Amsterdam, Netherlands today.

A young Alam Singh son of Mr. Anand Singh, who came from Kot Village, Post Office Kothli, Tharali, Chamoli is now working in Amsterdam. 

Amsterdam is the Capital of the Netherland country. Chef Alam Singh cooks very calm yet masterful Indian cuisine in Saffron Indian Cuisine restaurant in Amsterdam. 

The cooking style of his kadhai curry has become so great that having lived in Amsterdam for just two and a half years, he has been counted among the best Indian chefs in the city, and this is evidenced by the prestigious magazine Wassenaar. The magazine is published in the Dutch language, the mother tongue of the Netherlands.

Chef Alam Singh who was a diploma student at Culinary College of Hotel Management (CCHM) in 2009-10 has become the guru of Indian curry today. After studying Hotel Management at CCHM, Dehradun, Chef Alam Singh is getting the best results from what he learned while working in Uttarakhand, Delhi, Mumbai, and Punjab in the last 12 years.

Admission to CCHM was the first step for Alam Singh to reach his dreams after that Alam Singh is continuously moving ahead in the field of Culinary with his hard work and dedication.

Many many congratulations to Chef Alam Singh for illuminating the name of his village and college with his talent and learning attitude. You keep on moving forward and get to the top of the success in the world. 

Best wishes from the Culinary College of Hotel Management (CCHM) Dehradun.

Comments

  1. Wish him best of luck for his future endeavours and also congratulations to entire CCHM family.

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